tirsdag 30. desember 2014

PHOTOSHOP
















-




- De to øverste er pop art, samme type som har blitt gjort av Marilyn Monroe.

- De to nederste er "space/galaxer", to forskjellige typer. en med planet og en som er enkel og kan brukes som mer bakgrunn.

De er begge laget i likhet med oppskriften som youtube channelen Blue lightning TV har, men er noen forandringer og litt annderledes oppskrift.


en så lenge :D her har dere videoene på både

HOW TO:make pop art portrait from a phot

 og

HOW TO : quicly create stars, planet and faraway galaxies



Domkirkeodden 2014

Det var første oktober og vi dro til Domkirkeodden på Hamar for å ta bilder! Hovedfokus-et var selve kirken og ruinene som var igjen. Ytterst på Domkirkeodden ligger ruinene av Hamars gamle Domkirke. Byggingen av kirken startet i 1152, og kirken sto ferdig i omkring 1200. stilistisk er den gamle Hamar domkirke nær beslektet med Ringsaker kirke, Gamle Aker kirke i Oslo og Nikolaikirken på Gran. Domkirken ble bygget etter forbildet av Oslo bispedømmets eldste kirke, Hallvardskatedralen. Domkirken er bygget i en enkel romansk stil. Sannsynligvis har katedralen hatt to vesttårn og et stort sentraltårn. Domkirken ble i 1567 ødelagt av svenskene under den nordiske sjuårskrigen.

nå i dag har vi ruinene igjen, de har et stort glasshus over for å bevare ruinene.


nikon D90 auto F 4.5

Nikon D90 F 4.5



nikon D90. auto. F 5.0

nikon D90. auto. F 5.0

nikon D90. auto. F 4.5

nikon D90. auto. F 4.5

nikon D90. auto. F 4.5

nikon D90. auto. F 5.0

nikon D90. auto. F 5.0

nikon D90. auto. F 5.0

dyptrykk

Dyptrykk
Vi skulle lage jule kort motiv av dyptrykk. Dette er vår første oppgave med dyptrykk, det er ganske likt som høytrykk. Men forskjellen er at fargen skal i sprekken og det er det som gir oss trykk.
-Vi trengte maling (ETCHINGINK)
-plastikk plate til å ha maling på.
-stiv malerkost.
-stoff bit (ikke for stiv, gjerne lerret eller tyll)
-papp.
Platen vår er en papp bit som vi har tegnet motiv på og så har vi brukt et skarpt objekt (tannlege utstyr eller passer) som vi risser in streker der vi har tegnet. Det er i disse strekene malingen skal.


Vi dypper så penselen i maling, vi må presse penselen litt hardt på platen for å få fargen nedi sprekkene. Vi tar så avispapir og gnikker fargen av i sirkel bevegelser. Så tar vi stoffbiten og gnikker den over der igjen for å få en myk overflate.
Nå er vi klare til trykking. Vi tar pappbiten og legger den på trykka, tar et fuktig papir over og papp over der igjen(slik at vi får presset det ordentlig).
Nå har vi et ferdig trykk.
trykkene til folk i klassen. 


ferdig trykk med paspatout

søndag 9. november 2014

Trykk høsten 2014

HØYTRYKKTEKNIKKER.

HØYTRYKK ER EN TRYKKEMETODE INNEN GRAFIKK OG BOKTRYKK HVOR MAN SKJÆRER BORT DE PARTIENE PÅ TRYKKPLATEN SOM IKKE SKAL AVGI SVERTE SLIK AT TRYKKESVERTEN OVERFØRES TIL PAPIRET FRA DE OPPHØYDE PARTIENE.
LINOLEUMSTRYKK
Motivet skjæres ut i en linoleumsplate. linoleum er et gulvbelegg som er laget av kork og linolje. den myke linoleumen gir grovere linjer og oftere et mykere utrykk enn tresnitt. linoleum har ingen utpreget overflate struktur, som for eksempel treplate. utkjæringen utføres med skarp kniv eller et u- eller v-formet huljern. trykkfargen i passelig mengde valses ut på en glassplate til den er jevnt fordelt på valsen og kan overføres til platen. overføringen av trykkfargen kan overføres ved å legge papiret på platen og gni papiret med en avrundet gjenstand som en skje, men en grafikkpresse er å foretrekke. til flerfarget trykk må det lages ny platen til hver farge.


htc one m8
vår prosess startet med og ta et bilde i naturen, tegne det, få tegning over på plate, kjære ut og så trykke.
htc one 
 her har man inspirasjons bildet, tegningen og trykket. bildet er et gammelt gjerde som står i skogen, jeg brukte gjerde som detalj og hadde to enkle jorder i bakgrunn for å skape liv i tegningen. det gir også en flott effekt i trykkingen.

                                            her har vi bilde av utstyr, tegning, plate og trykk. 
her har vi utstyret vi bruker til og kjære ut med. det er fire forskjellige "hoder" eller "tupper" man kan bruke. de har forskjellige størrelser, må denne måten kan man velge hvilke "tupp" man vil bruke for å best effekt.
htc one m8
måten man kjærer ut på er ikke den enkleste, vi har platen vi kjærer ut i på en tre boks vi setter fast i bordet, på denne måten beskytter vi oss for å skade oss.etter man har tegnet på platen er det bare og kjære (NB. den veien du tegner på platen, det blir det motsatte på ferdig trykk, vær ops på dette)
htc one m8
htc one m8
                                         
htc one m8
her er hele veien til et ferdig trykk, til høyre har vi tegningen, i midten er det skåret inn i plate og helt til venstre er det ferdig trykket.
 her har vi tegning og ferdig trykk side om side. ganske likt men litt forandringer.

                                          Iristrykk.

i denne oppgaven gjorde vi også noe som heter iris trykk. isteden for bare ha det svarte trykket på ett blankt ark, så lager vi en iris bakgrund som vi trykker det svarte oppå. da får vi mer effekt og man får et mer opplyst bilde. iris trykkene handler mye om fargelære.




Ittens fargesirkel/fargelære.  

Den til høyre ---> er den orginale, den viser oss primærfargene innerst, så har vi sekundærfargene og til slutt tertiær fargene.  

Den til venstre <--- er ikke den orginale sirkelen, min blir brukt
mye innenfor grafisk og fargedesign. den viser lettere overgangene og hvordan fargene går inni hverandre

htc one m8 
her har vi iris trykkene, de er laget på en litt annerledes måte. man tar fargene på rekke på en ren plastikk plate. man bruker to primærfarger, ha litt i mellom dem. man så blander de to fargene lett borti hverandre i midten og man skaper en ny farge som blir overgangfargen. så tar man en trykk rulle, man ruller kun en vei, start der fargene starter og rull utover. gradvis vil den tredje fargen skape en overgang imellom de to primærfargene. man tar etter det en blank plate og ruller fargen over, så legger man det på et hvitt ark for å og ta det i trykk pressa.
htc one m8
Når fargene har tørket, kan man bruke svart maling og rulle det på hovedplaten (platen man har skjært ut mønster i) så kan man isteden for å ha en vanlig hvit bakgrunn kan man bruke iris trykket. man tar maling på hovedplaten og legger den oppå iris trykket, så er det i trykkepressa.
htc one m8
her ser man en uten iris bak, og en med. bilde får et helt annet uttrykk og en annen følelse. bildet med iris er det ferdig trykket, det er hele prosessen i denne oppgaven. bilde, tegning, plate, utskjæring, trykk og iris trykk. :)
htc one m8






onsdag 17. september 2014

Panonering



 panonering betyr at man roterer kameraet i et horisontalt plan for å følge et objekt i fart. man kan også snurre kameraet rundt mens man tar bilde av et objekt for å få et maleri lignende bilde. det fins flere typer panorering.

Panorering:

Med panorering forsøker man og skape bevegelse i bilde langs en horisontal linje. 

Tilting:

Med tilting skaper man bevegelser langs en vertikal linje.

Zooming:

med zooming vil man kunne skape en bevegelse der man enten nærmer eller fjerner seg fra motivet i bilde.

Rotering

med rotering så snur man kamerate mens man tar bilde, med dette får man en spinnene effekt på bilde. ofte gir det også et malerlingnene utrykk og den innerste sirkelen er den som er klarest, her er det viktig og så spinningen i det gylne snitt ellers så kan bilde bli litt rotete eller ikke så bra effekt.

Bevegelsehastighet:

bevegelsehastighet eller hvorm lenge man viser et bilde er også viktig virkemiddel når man benytter seg av panorering, tilting eller Zooming. ved å sette ned hastigheten på bildebevegelsen vil man lettere legge merke til detaljer i bilde. velger man og ha en rask bildebevegelse vil detaljene bli mindre synelige.

Generelt om bevegelse i bilde:

prøv å ikke overdive, det skaper lett et rotete inttrykk hvis hvert eneste bilde i en sekvens har en eller annen form for bevegelse. man mister også de fine fortellermessige effektene en riktig bevegelse gir, når den drukner i andre unødvendige bevegelser.



Rotering
nikon D60, ISO 400, instilling s
De er det samme bilde men bilde er tatt på to forskjellige måter og har derfor do forskjellige effekter.


Skyve og dra/ Zooming
nikon D60, ISO 400, innstilling s
Skyve og dra/ Zooming
nikon D60, ISO 400, instilling M
 Tilting
nikon D60, ISO 200, instilling s

 Rotering
nikon D60, Iso 800, instilling s
 Tillting
nikon D60, iso 400, instilling s



mandag 15. september 2014

Dybdeskarphet!


dybdeskarphet er et begrep som brukes for å angi hvor skarpt et bilde tar seg ut forand og bak fokuseringsplanten i et motiv. avstanden mellom plante i forgrunnen og det planet i bakgrunnen av motivet som synes skarpt, kalles skarphetsdybde. den delen av skarphetsdybden som ligger bak fokuseringsplanten er alltid større en den delen som ligger forand. dette ses tydelig ved fotografering på store avstander. ved fotografering er ikke forskjellen synlig, dybdeskarphet er i praksis like stor forand som bak fokuseringsplanten.

dybdeskarphet har tre forhold:

*avstand til motivet. ved nærfotografering har man generelt liten dybdeskarphet av bilder det fokuserte hovedmotivet skarpt og gir uskarp for- og bakgrunn.

*liten blenderåpning gir stor dybdeskarphet, mens stor blenderåpning gir mindre (se bilder)

*fotografering med vidvinkelobjektiver gir stor dybdeskarphet, mens teleobjektiver kun mens når man fokuserer på fjerne motiver, ser alt skarpt ut.

(med høyt F tall)

(med lav F tall)
(begge bildene er tatt med canon 160)

torsdag 11. september 2014

fantastisk ny blogg

hey!
 jeg heter lindis myhre og jeg går trykk og foto VG3!
jeg går påbygg for å kunne gå på høyskole for å bli grafisk designer!
på denne bloggen blir det mye bilder og mye info angående kamera og det å ta bilder :D
kan hende det kommer tegninger også! hovedprogram som blir brukt til redigering er photoshop.