collografi eller kjent som collography på engensk, er en grafikk prosses i trematerialer, platen blir brukt som en stiv substrakt ( platen må kunne tåle vann for å holde lenger).
Ordet collografi er avledet fra det greske ordene coll og spann, som betyr lim og grafen, dette blir igjen en aktivitet bestående av tegning.
Man kan bruke alle slags bunn materialer her, som kartong, plexiglass, metal og mye mer. Man kan lage en collage av ting man limer på platen, man kan lime på ting med mye teksture og man kan danne et bilde med.
Man kan bruke materialer som blonder, stoffbiter, kartong, sparkel og alt an kan tenke seg og bruke (så lenge det ikke blir for tykt, ellers så kan man risikere og skape en dårlig bilde)
når man har lakket platen med spray lim, så er det bare og sette i gang med å lime på materialer. når du er ferdig med å lage mønsteret ditt kan du ta en dusj med spray lim og så sølv folie så det dekker. gni folien slik at all tekstur vises! (dette gjør at vi får en sterkere plate med lenger holdbarhet)
platen kan trykkes med flere farger SAMTIDIG! denne teknikken er både høytrykk og dyptrykk i en.
Forskjellige tone effekter og levende farger kan oppnås med teknikken på grunn av dybden av lettelse og differensial håndskrift at resultatene fra den collagraph platens svært strukturert overflate. Collografi er en veldig åpen grafikken metode.
Blekk blir bruket på oversiden av platen, vi pusser av overflødig blekk og for så å trykke
den. For å få forskjellige effekter kan man bestemme selv hvor lite og hvor mye blekk
man vil ha på under trykkingen.
Her er noen trykk som ble gjort med collografi:
Disse to har forskjellige farger, man ser også godt hvilke farger som funker og som man burde bytte ut. har man et bilde med mye detaljer burde man gå for en svakere trykk, tørke av mye farge før man trykker slik at fargen på trykket blir mer pastel farget. for kraftig farge kan ødelegge bildet. På bildet med rødt på treet ser vi at det er visse steder det ble igjen en del farge, dette er definitivt en teknikk som man må gjøre seg erfaren med
og trykkene ble bedre etter hvert....
her har vi to trykk som er veldig like, men også ulike. den til venstre har kraftigere farge og skygge på vannet og broen, men resten av bilde fikk for lite farge. bilde hadde blitt bedre med en jevn farge igjennom hele, i stede for å prøve å lage skygger. dette er ikke et motiv som passer med det.
Bildet til høyre har en jevn pastel farge, vi ser alle teksturene og linjene. ut ifra alle de10 forskjellige trykkene så var nok denne den beste. Den har noen flekker her og der med litt for mye farge, men alt i alt ble det dette som var det mest jevne og detalj rike bilde!.
collorering er en morsom teknikk! men når man kommer til trykkingen trenger man tålmodighet og er villig til og gjøre feil! alle burde teste ut denne teknikken! :D