onsdag 3. juni 2015

El Anatsui sin anerkjente kunstverk.



Dette er metal flaskekorker!
Dette er et nyskapende kunstverk som er laget av et enkelt bruks materialer. Den afrikanske kunstneren El Anatsui har utdanning innenfor skulptur og har jobbet som professor i mange år innenfor kreative fag, han er pensjonert men stopper ikke sitt kreative arbeid for det.
Hans kunst er ekstremt tidskrevende, det er mye arbeid. Han har rundt 50 unge voksne som jobber med han og hjelper han med å lage kunstverkende. Han bruker verdiløse materialer og gir jobber til andre, alt i alt er disse kunstverkende fantastiske alene. Men det faktum er at historien bak dette er også fantastisk! setter folk ut i betalt arbeid og gjengbruker søppel.

en utstilling vert og se!


Mer om utstillingen HER.

Ting og finne på denne bloggen...


Her er noe av det man kan finne og lese om på denne bloggen!

















passepatpout

Nå er vi i ferdig med trykk, men nå skal vi lage en ramme. Vi brukte en teknikk som heter passepartout.
HTC one m8
 her er en data tegning av hva denne rammen teknikken.


HTC one m8
dette kalles T teiping. Man fester to teiper på baksiden av bildet. Man har den bløte siden av teipen samme vei som bilde er, vi legger derretter bilde på den platen vi har som bakside, man tar så to nye teipbiter over de to eksisterende. Nå skal det bløte være motsatt og skal logge samme vei som bilde. Nå får vi en slaks T format på teipen.
HTC one m8
her ser ser vi hvordan bildet er teipet bakfra.
HTC one m8
fest en teip imellom baksiden og framsiden. Legg begge platene i tillegg til hverandre med begges utside ned, teip. så tar man fram platen overbilde.
HTC one m8
ta så den fremste platen(plate med utkjæring i) og l legg den over bilde.




Etikkete

De fleste produkter har noe vi kaller etikette på seg. både som reklame, vise hvem som har produsert produktet og hva produktet inneholder. Det som skaper en god etikette er at det fremhever produktet.


nikon D60, innstilling Auto. redigert i picasa
Her har vi en enkel etikette for eplesyltetøy, eplene (produktet) befinner seg i det gylne snitt. De er grønne og blir fremhevet for å friste kunden. siden dette er et produkt som er laget av frukt, burde man ha friske og rene epler som "modeller" for å få det til og friste mer.

Nikon D60, innstilling Auto, redigert i picasa
 Denne etiketten har en mørkere ramme rundt, kanskje det gjør eplene svakere i farge? vi har en enkel blondeduk i bakgrunnen og epler og skrift i det gylne snitt. vi setter bevist eplene på venstre side siden det er fra venstre til høyre vi leser, på denne måten ser kjøperen eplene og forstår med en gang at dette er et produkt med epler i.
Nikon D60, innstilling Auto, redigert i picasa.
Etiketten skal være ren, enkel og forståelig, men også fristende. ta gjerne med et slagord, bevis kjøperen hvorfor ditt produkt er det beste!

Fotografisk historie


I 1826 ble det første fotografiet tatt. Det ble tatt av franskmannen Joseph N.niepce, Bilde ble tatt av utsikten han hadde av arbeids rommet sitt i gras. 



                                                                                         
Men før 1826 så hadde fotokameraet blitt utviklet og testet ut med i flere tiår. Hele det optiske prinsippet det er bygget på er ganske enkelt. Aristoteles beskrev på 300-tallet, virkningen av å la dagslyset slippe in i ett mørkt rom. På veggen, motsatt av hullet danner det seg ett opp-ned vendt bilde av omgivelsene utenfor. Leonardo da vinci beskrev i 1490 prinsippet og fordelen det kunne ha for malere. Lysstrålen ble nå ledet til ett tynt ark, slik at man raskt kunne tegne avrisset av objektet. Senere fik det navn camera obscura, det betyr mørkt rom. Etter hvert ble hullet erstattet med en linse som gjorde lyset klarere. Kaspar schott utviklet i 1657, camera obscura med to linser og avstandsinstillinger. Det er først i 1676 at johann strum overførte bilde til ett oljet papir ark, det ble motert in ett speil i 45 graders vinkel mot linsen. (dette gjorde at bildet ikke var opp ned). I 1888 lanserte Georg eastman ett kamera til allemans eie, mottoet var «trykk på knappen-vi ordner resten». 


Etter mange tiår der man har testet og utviklet en ide, en enkel ide om å la lys slippe in på ett mørkt rom. I 1850 kom den første farge bilde, men ingen vet hvordan de kom frem til det. Kameraet ble utviklet mer og mer igjennom årene og i 1862 så kunne man få ett ferdig farge bilde på få minutter. 1980 kom det første digitale kameraet, her oppbevares billedinformasjonen digitalt på et magnetisk lagringsmedium. 1990 årene var det mulig og overføre fotografisk materiale til en CD plate. Nå i dag har nesten alle kamera på mobilen, mange tar flere hundre bilder av seg selv, hverandre og av ting rundt seg. Flere tusen bilder blir lastet opp til sosiale medier og internett hver dag. Vi er bare ett klikk unna, og vi i det 21 århundre er veldig opptatt av kvalitet og hvor raskt bilde blir tatt. Kameraet har brukt så mange hundre år på og bli utviklet, vi nå i dag har perfekte kameraer som kjører digitalt og via nettet. Vi har det alltid tilgjengelig. En liten ting vi har i hverdagen, som brukte flere hundre år på og bli det det har blitt.

"Mitt utrykk"



Leonid Afremov, city by the lake. Han er en kunstner som bruker “sparkle” teknikk eller bedre kjent som «palette knife»  metode. Bildene er ofte inspirert av blues og har et kreativt valg av farger, alltid urealistiske skarpe farger. Han lager hverdagslige bilder av naturen og folk, men de er ikke realistisk laget, de er alle laget på hans unike måte.

Bildeserien, «sløret» er inspirert og en tolkning av bildet «city by the lake». Måten bildet ble tolket på var i hovedsak tekstur, fargebruk og posisjoner. Tolkningen viser hva som kanskje kan være i undergrunnen av L. Afremov`s bilde, narkotika, undergrunnen, alene?
nikon D60. innstilling Auto. redigert i picasa.
Dette er det første bildet i serien, de samme fargene som blir brukt i inspirasjons bildet "city by the lake", men her er de blitt brukt med annen tekstur. Mens inspirasjons bilde er laget med sparkel teknikken til Leonid A., så er dette bildet laget med farget silke tyll som tekstur. perspektivet er likt som hovedbilde, men de går mot den mørke siden, i stede mot en by. 

Nikon D60. innstilling M. redigert i picasa og photoshop.
 Nr. 2 i serien er på en måte "det rebelske bilde". her er det ikke brukt like skarpe farger, et annderledes hoved objekt og teksturen har blitt brukt på en helt annen måte. dette bilde viser tekstur forskjellen mellom skogen og byen i inspirasjons bilde, to forskjellige sider av fargesirkelen, men i mitt bilde er det mørke og lyse farger.
Nikon D60. innstilling Auto. redigert i picasa.
Nr. 3 i serien er nok så likt som det første, vi har brillene og samme vinkel på bilde. (også de samme filtrene). men det som er annerledes her er sprøyten bak brillene. dette bilde kan være en tolkning av inspirasjons bilde, isteden for et par som går på en vei i skogen som fører til en by, kan det være misbruk, narkotika og depresjon. vi legger godt merke til at byen i bilde har kalde farger, mens skogen har varme. Dette kan tolkes som at vi mennesker føler fred i naturen og stress i byen. 

Dette var tre forskjellige bilder, med tre forskjellige tolkninger av samme bilde. jeg er helt sikker på at vis man ser nøye finner man enda flere ting og tolke i bildet "city by the lake".
bildene i denne serien forteller mye om hovedbilde, de kunne kanskje ha vert litt likere fargemessig, men blir et sterkere inntrykk når vi har en som skiller seg ut i midten.


hvem er Leonid Afremov?

Leonid Afremov (født 12 july, 1955 i Vitebsk, Belarus) han er en Russisk-israelsk moderne imponerende kunstner som jobber hovedsakelig med palett kniver og olje.  Han skapte sin egen teknikk og stil, den er lett og skjende igjen..
Han er mest kjent for å være en selv representert kunstner som selger og reklamerer for bildene sine på nettet, der han også selger mange av sine verk.



tirsdag 2. juni 2015

Da var våren her!


april og mai er vår i Norges ører, men også starten av juni!
det er fortsatt ustabilt vår vær som innebærer regn, snøsmelting og mye vind!
her har vi en mosekolloni som soler seg i ettermiddags solen. De bor på denne gamle igjengrodde bruen. snøen er også borte her! så vi ser alle de visne bladene som falt i høst.



her har vi en gammel trestamme, den er fylt med små tre sopper. de virker veldig kalde, men tiner seg opp av den lille solen de får igjennom gresset. 

Som vi alle vet er våren "gåseungenes" og pollenets topp tid! ting sprer seg, vokser og gror. 

 Her har vi enda en som har overvinteret. et gammelt tre som ligger i vannkanten. vår flommen tar med seg de rareste ting, det ødelegger, drar med seg planter og trær, men det er slik naturens gang er.

Her har vi et siste vårbilde. det er varmt i været og alt det grønne blomstrer som bare det. dette er hamar kirken tatt ifra campus hamar, høyskolen i hedmark!
(alle bildene er tatt med HTC one m8)

mandag 1. juni 2015

COLLOGRAFI!

collografi eller kjent som collography på engensk, er en grafikk prosses i trematerialer, platen blir brukt som en stiv substrakt ( platen må kunne tåle vann for å holde lenger).
Ordet collografi er avledet fra det greske ordene coll og spann, som betyr lim og grafen, dette blir igjen en aktivitet bestående av tegning.
Man kan bruke alle slags bunn materialer her, som kartong, plexiglass, metal og mye mer. Man kan lage en collage av ting man limer på platen, man kan lime på ting med mye teksture og man kan danne et bilde med.
Man kan bruke materialer som blonder, stoffbiter, kartong, sparkel og alt an kan tenke seg og bruke (så lenge det ikke blir for tykt, ellers så kan man risikere og skape en dårlig bilde)

når man har lakket platen med spray lim, så er det bare og sette i gang med å lime på materialer. når du er ferdig med å lage mønsteret ditt kan du ta en dusj med spray lim og så sølv folie så det dekker. gni folien slik at all tekstur vises! (dette gjør at vi får en sterkere plate med lenger holdbarhet)

platen kan trykkes med flere farger SAMTIDIG! denne teknikken er både høytrykk og dyptrykk i en.


Forskjellige tone effekter og levende farger kan oppnås med teknikken på grunn av dybden av lettelse og differensial håndskrift at resultatene fra den collagraph platens svært strukturert overflate. Collografi er en veldig åpen grafikken metode.
 Blekk blir bruket på oversiden av platen, vi pusser av overflødig blekk og for så å trykke
den. For å få forskjellige effekter kan man bestemme selv hvor lite og hvor mye blekk
man vil ha på under trykkingen.

Her er noen trykk som ble gjort med collografi:



Disse to har forskjellige farger, man ser også godt hvilke farger som funker og som man burde bytte ut. har man et bilde med mye detaljer burde man gå for en svakere trykk, tørke av mye farge før man trykker slik at fargen på trykket blir mer pastel farget.  for kraftig farge kan ødelegge bildet. På bildet med rødt på treet ser vi at det er visse steder det ble igjen en del farge, dette er definitivt en teknikk som man må gjøre seg erfaren med
og trykkene ble bedre etter hvert.... 


her har vi to trykk som er veldig like, men også ulike. den til venstre har kraftigere farge og skygge på vannet og broen, men resten av bilde fikk for lite farge. bilde hadde blitt bedre med en jevn farge igjennom hele, i stede for å prøve å lage skygger. dette er ikke et motiv som passer med det.
Bildet til høyre har en jevn pastel farge, vi ser alle teksturene og linjene. ut ifra alle de10 forskjellige trykkene så var nok denne den beste. Den har noen flekker her og der med litt for mye farge, men alt i alt ble det dette som var det mest jevne og detalj rike bilde!.


collorering er en morsom teknikk! men når man kommer til trykkingen trenger man tålmodighet og er villig til og gjøre feil! alle burde teste ut denne teknikken! :D

lørdag 7. mars 2015

"en rekke hendelser"

spennende navn på en oppgave ikke sant?

black is not sad, black is poetry
vi hadde tre morsome, hyggelige og flinke lærlinger på besøk som lærte oss litt om programmet photoshop.
oppgaven gikk ut på at vi skulle ta flere bilder av oss selv. vi brukte et kamerastativ som vi satte i fokus til der vi ville ta bilde. vi tok så forskjellige bilder med samme bakgrunn, men vi er på forskjellig sted på hvert bilde!
her kommer det morsome! vi skulle "sette alle bildene sammen" altså klippe ut oss selv og plassere oss inn i et annet bilde der det alt var en av oss. på denne måten ser vi at det er samme bilde, men nå ser vi alle de forskjellige plassene vi tok bilde i.
nikon D60. auto. stativ

her er det hovedsakelig 4 forskjellige bilder av meg og et bakgrunnsbilde. jeg klipte ut meg selv ifra et bilde og satte det sammen i dette bilde, i tillegg så har hver del lavere opasitet, så det blir et slørete utrykk. 

nikon D60. auto. stativ
bilde nummer to er litt vanskeligere. her er det igjen en bakgrunn og fire enkelt bilder av meg i forskjellige posisjoner. men denne gangen så ser vi at det er 8 stk av meg, men hvordan går det når det er kun fire bilder av meg?
jo, man tar først og redigerer inn de 4 første, i de riktige posisjonene, så lagrer man dette bilde. man så åpner dette bilde i photoshop igjen, nå skal vi gjøre det samme igjen, men vi har bildene litt utenfor den orginale posisjonen slik et vi ser det er fler. (NB! her må man være nøye for at bilde skal bli bra) Her er ogsa opasiteten forandret, det er fordi vi igjen ser at alle 8 bildene går inni hverandre men samtidlig er alene. 

denne lille serien på to bilder symboliserer angst og frykt. bilde en har vi tenkende bilder som overtenker på det meste, men i midten har vi et sted inni oss med avslappet og balanserte tanker. bilde to viser oss hvordan klaustrofobi kan føles som, det er trangt og man føler ikke det er noen utvei. disse bildene er inspirert av dagens ungdoms tanker, hvordan vi føler oss i forhold til alt skolearbeidet og vi føler oss fanget i alle valgene innenfor hvilke høyere utdanning vi burde satse på. det er ofte en klaustrofobisk følelse vi ikke ser noen ende på.
på grunn av inspirasjonen så har jeg valgt og kalle denne lille serien for " Black is not sad, black is poetry"