onsdag 3. juni 2015

Fotografisk historie


I 1826 ble det første fotografiet tatt. Det ble tatt av franskmannen Joseph N.niepce, Bilde ble tatt av utsikten han hadde av arbeids rommet sitt i gras. 



                                                                                         
Men før 1826 så hadde fotokameraet blitt utviklet og testet ut med i flere tiår. Hele det optiske prinsippet det er bygget på er ganske enkelt. Aristoteles beskrev på 300-tallet, virkningen av å la dagslyset slippe in i ett mørkt rom. På veggen, motsatt av hullet danner det seg ett opp-ned vendt bilde av omgivelsene utenfor. Leonardo da vinci beskrev i 1490 prinsippet og fordelen det kunne ha for malere. Lysstrålen ble nå ledet til ett tynt ark, slik at man raskt kunne tegne avrisset av objektet. Senere fik det navn camera obscura, det betyr mørkt rom. Etter hvert ble hullet erstattet med en linse som gjorde lyset klarere. Kaspar schott utviklet i 1657, camera obscura med to linser og avstandsinstillinger. Det er først i 1676 at johann strum overførte bilde til ett oljet papir ark, det ble motert in ett speil i 45 graders vinkel mot linsen. (dette gjorde at bildet ikke var opp ned). I 1888 lanserte Georg eastman ett kamera til allemans eie, mottoet var «trykk på knappen-vi ordner resten». 


Etter mange tiår der man har testet og utviklet en ide, en enkel ide om å la lys slippe in på ett mørkt rom. I 1850 kom den første farge bilde, men ingen vet hvordan de kom frem til det. Kameraet ble utviklet mer og mer igjennom årene og i 1862 så kunne man få ett ferdig farge bilde på få minutter. 1980 kom det første digitale kameraet, her oppbevares billedinformasjonen digitalt på et magnetisk lagringsmedium. 1990 årene var det mulig og overføre fotografisk materiale til en CD plate. Nå i dag har nesten alle kamera på mobilen, mange tar flere hundre bilder av seg selv, hverandre og av ting rundt seg. Flere tusen bilder blir lastet opp til sosiale medier og internett hver dag. Vi er bare ett klikk unna, og vi i det 21 århundre er veldig opptatt av kvalitet og hvor raskt bilde blir tatt. Kameraet har brukt så mange hundre år på og bli utviklet, vi nå i dag har perfekte kameraer som kjører digitalt og via nettet. Vi har det alltid tilgjengelig. En liten ting vi har i hverdagen, som brukte flere hundre år på og bli det det har blitt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar